Indonesië Anambas archipel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HET GEBIED

Op ca. 200km ten noordoosten van Singapore ligt deze (door het toerisme) vergeten en onbezoedelde archipel waar de tijd heeft stilgestaan en waar mensen in volstrekte harmonie met de natuur leven. Ondanks het feit dat het deel uitmaakt van Indonesië leunt deze paradijselijke archipel geografisch en cultureel gezien dichter aan bij Maleisië. De archipel herbergt vele eilanden en eilandjes, en er wonen in totaal een 40 000 inwoners.

De Anambas eilanden zijn getooid met weelderig beboste heuvels en houten vissersdorpjes met kleurrijke paalwoningen. Hagelwitte stranden in ontelbaar vele baaien wekken de verwachting van grote, pronkerige resorts en een volledig op het toerisme gerichte samenleving maar niets is minder waar. Het gebrek aan keuze in vaste vliegverbindingen met de rest van Indonesië, en aan een uitgebreid wegennet,  is daar niet vreemd aan. De meeste toeristen die je ziet, laat ons zeggen een vijftal per dag, zijn avonturiers en wereldzeilers die op eigen kracht de archipel exploreren.

Een absolute parel dus.

AUTHENTICITEIT

De bevolking bestaat voornamelijk uit vissers die in kleine dorpen in houten paalwoningen leven. Het ankeren van een zeilboot in hun baai is voor hen, en voor de vele kinderen, altijd weer een belevenis en het is hartverwarmend hoe ze je keer op keer uitnodigen om hun schooltje te laten zien of bij hen thuis iets te komen eten. Het leven wordt er nog gedomineerd door de natuur, materiële bezittingen zijn schaars maar dit lijkt er godzijdank omgekeerd evenredig te zijn aan geluk.

Vaak proberen we enkele kleine spullen mee te nemen uit België, die wel van nut kunnen zijn. Duikbrillen en zwemvliezen (voor de visvangst), pennen en rugzakjes voor de schoolgaande jeugd, Engelstalige kinderboeken,… Het tovert overal blije gezichten.

Anambas is ook een uitgelezen gebied om te genieten van het water en de natuur. Snorkelen, zwemmen, duiken, wandelen, of gewoon genieten van de zonsopgang. Het koraal is er nog prachtig, en aangezien de Anambas op toeristisch vlak nog ongerept is, heb je de snorkelplekken en de idyllische baaien vaak helemaal alleen voor jezelf. Zeeschildpadden leggen er hun eieren bij volle maan op het strand, en als je geluk hebt zie je er hier en daar zwemmen. Roggen, vissen in allerlei exotische kleuren, apen… je zit middenin een natuurparadijs.

Deze absoluut onontdekte parel, ver weg van alles, is onze habitat voor 16 dagen (15 nachten) onvergetelijke exploratie.

(Voor wie 3 weken boekt behoort een tocht naar Natuna ook tot de mogelijkheden. Natuna is een groep eilanden op 150km ten oosten van Anambas, en is zo mogelijk nog ongerepter en meer afgelegen. Het ligt op 30 uur zeilen vanuit de Anambas. Door de aanwezigheid van het Indonesische leger (het is een uithoek van Indonesië in de Zuid-Chinese Zee als vandaar dus ook strategisch belangrijk) heeft het een regelmatige vliegverbinding met Batam in Indonesië).

Anambas ARCHIPEL

Periodes en Prijzen

CODE ANAM1 ANAM2 ANAM3 ANAM4 ANAM+NAT1 ANAM+NAT2 ANAM5 ANAM6 ANAM7
PERIODE 06/04 – 22/04 25/04 – 11/05 11/05 – 09/06 09/06 – 25/06 29/06 – 20/07 24/07 – 14/08 17/08 – 02/09 05/09 – 21 /09 24/09 – 10/10
Duur 16d/15n 16d/15n 16d/15n 16d/15n 21d/20n 21d/20n 16d/15n 16d/15n 16d/15n
Prijzen 10.155€ 10.155€ GEBOEKT 10.155€ GEBOEKT GEBOEKT 10.155€ 10.155€ 10.155€
  • Inclusief: huur van boot met skipper/gids, vervoer tussen het vliegveld en de boot, brandstofkosten, lokale taksen en entry-fees voor natuurparken, kosten voor check-in en check-out.
    Exclusief: kost voor eten en drinken op land en aan boord (ook voor de skipper), land-activiteiten.
  • Prijs voor de volledige boot (minimum 2, maximum 6 personen).
  • ANAM+NAT1 vertrekt op Tioman island en eindigt op Natuna island (Indonesië).
    ANAM+NAT2 vertekt op Natuna island(Indonesië) en eindigt op Tioman island.

12 dagen

Bangkok City Life en de natuurpracht van de Koh Chang archipel

PROGRAMMA DAG PER DAG

Dag 1 Aankomst op het eiland Tioman

Aankomst op het eiland Tioman (Maleisië). Je wordt afgehaald aan het vliegveld. Inchecken aan boord (het jacht ligt voor anker in de baai), en uitcheck-formaliteiten uit Maleisië. ’s Avonds ontdekken we het idyllische Tioman en laten ons verwennen in één van de karakteristieke restaurantjes.

Dag 2 Inkopen van proviand voor de komende cruise

Inkopen van proviand voor de komende cruise (we nemen wellicht een ferry naar Mershing hiervoor). Gewenning aan boord en ’s namiddags hijsen we de zeilen voor het vertrek naar de Anambas. We verlaten de beschaafde wereld, zeilen door de nacht, en komen ’s ochtends aan in Djutan Bay op Jemaja island.
Welkom in het paradijs!

Dag 3 – 5 We zoeken de mooiste en rustigste ankerplekken

Dag 3 – 5           We zoeken de mooiste en rustigste ankerplekken van Jemaja op, snorkelen in de vrije natuur, dompelen ons onder in de lokale cultuur, verkennen het eiland op brommertjes, proeven allerlei lokale vruchten recht van de plantage en eten vers gevangen vis, en nog veel meer, en genieten van de rust en sereniteit van dit prachtig eiland en haar bevolking.
Slapen op dek onder de sterrenhemel, indien gewenst.

Dag 6-7 Dagzeiltocht

Dagzeiltocht naar het eiland Siantan, en haar “hoofdstad” Tarempa. Provisionering voor de komende week, bezoek aan typische lokale markten. Incheck-formaliteiten in Indonesië.

Dag 7 -13 Siantan

Siantan herbergt schitterende baaitjes en dorpjes, koraalplekken met onovertroffen kleuren en fauna, en met een beetje geluk ervaren we een bijzonder natuurkundig fenomeen: ’s nachts zwemmen in bioluminescent (lichtgevend) water.
We dompelen ons onder in het rustige lokale leven, bezoeken een waterval, gaan voor anker aan prachtige onbewoonde eilandjes, en gaan iets drinken in één van de weinige, volledig uit natuurelementen opgetrokken, kleinschalige resorts.

Dag 13 Uitcheck-formaliteiten in Tarempa

Uitcheck-formaliteiten in Tarempa. Vertrek naar Jemaja island waar we een avondzwem doen en voor anker gaan voor de nacht.

Overnachting aan boord

Maaltijden: idem

Dag 14 Nachttocht

Snorkelen in de baai, verkennen aan land, and ’s namiddags hijsen we de zeilen voor onze nachttocht naar Tioman island.

Dag 15 Aankomst in Tioman

Aankomst in Tioman. Incheck formaliteiten in Maleisië. Na 14 dagen in de afgelegen Anambas genieten we van de veelvoud aan restaurantjes en eetstalletjes in Tioman.